Gynaecologische begeleiding voor merries
Als paardenfokker wilt u dat uw merrie op een gezonde en veilige manier veulens krijgt. Ook is een gezond, sterk veulen belangrijk. Dierenkliniek de Vijfsprong begeleidt dit proces door middel van scans, inseminatie, embryotransplantatie, drachtbegeleiding en onderzoek van het geslachtsapparaat.
Embryotransplantatie
Heeft u een sportpaard dat regelmatig aan wedstrijden meedoet, een oudere merrie die zelf niet meer fysiek in staat is een veulen te krijgen of een merrie met hele goede genen waarvan u meerdere nakomelingen wilt? Dan is embryotransplantatie een optie! U ontlast de genetisch sterke merrie met behulp van een draagmoeder.
Giliam van der Straaten heeft zich gespecialiseerd in de embryotransplantatie. Hierbij komt de begeleiding van de donor en ontvangster merrie zeer nauw. Wij hebben hier goede resultaten mee geboekt.
Merriebegeleiding
Om uw merrie goed te begeleiden bieden wij merriepakketten aan. U betaald dan 1 bedrag waarvoor wij de follikelcontroles uitvoeren en de drachtscan op 18 dagen en 6 weken. Visite is dan tegen gereduceerd tarief, echter komt u naar de praktijk dan zijn er geen extra kosten!
Problemen?
Bij verdenking van problemen aan het geslachtsapparaat of het uitblijven van dracht bent u bij ons ook aan het juiste adres. Wij kunnen uitgebreid onderzoek aan het geslachtsapparaat van uw merrie uitvoeren, slijmmonsters nemen en bacteriologisch onderzoek uitvoeren.
Geboortebegeleiding
Is uw merrie dan drachtig dan zijn er misschien vragen over de geboorte en waarop te letten. Ook daarvoor kunt u bij ons terecht. Wij staan u bij met raad en daad rondom en tijdens de bevalling.
Wist u dat u bij ons ook een geboortemelder kan huren of uw merrie bij ons kan laten afveulenen?
Veulen
Is het veulen eenmaal geboren dan zijn een aantal zaken van belang:
Navel ontsmetten direct na de geboorte om infecties via de navel te voorkomen.
Komt eerste ontlasting er vlot af/plast veulen.
Heeft het veulen voldoende biest opgenomen? Dit kunnen we makkelijk controleren door een beetje bloed af te nemen en te onderzoeken. Zo kunnen we bij onvoldoende opname gelijk ingrijpen dmv infuus of sondevoeding.
Ontwormen 1e keer op leeftijd van 10 dagen.
Belangrijk is dat het veulen goed actief is, regelmatig drinkt en een vlotte indruk geeft!