29/01/2019 0 Opmerkingen
Paarden identificeren en registreren
Alle paardachtigen in de Europese Unie zijn te identificeren aan hun paspoort. Het is in Nederland verboden om een paard van 6 maanden of ouder te houden zonder paspoort en transponder (chip).
Een paspoort vraagt u aan bij een gemandateerde paspoort uitgevende instantie in Nederland. Zij registreren de gegevens van het paard in hun database en zorgen ervoor dat de gegevens ook in de centrale database komen. U vindt de lijst van gemandateerde instanties op de pagina Paardenpaspoort aanvragen.
Het paspoort is uitsluitend een identiteitsbewijs van het paard. Het is geen eigendomsbewijs.
Paspoort bij het paard
Het originele paspoort moet altijd bij het paard zijn, ook als het dier niet bij de eigenaar zelf gestald is. Het paspoort mag geen kopie zijn.
Het originele paspoort bewaart u bijvoorbeeld in een kluisje of in de zadelkast op de pensionstal. Het paspoort is echter geen bewijs van eigendom. Het is verstandig om schriftelijk vast te leggen op welke datum een paardenpaspoort is overhandigd aan de pensionstalhouder. De eigenaar en degene die het in ontvangst neemt, ondertekenen deze verklaring.
Houder verantwoordelijk
Als houder bent u verantwoordelijk voor het paspoort. U zorgt ervoor dat de gegevens actueel en correct zijn. Een paspoort waarin u zelf gegevens schrijft of wijzigingen aanbrengt, wordt ongeldig. Na de dood of het verlies van een paard levert u als houder het paspoort in bij de instantie die het paspoort heeft uitgegeven. Wordt het paard geslacht? Dan moet het paspoort mee met het paard naar het slachthuis.
Alle informatie voor paardenhouders leest u op de pagina Regels voor de paardenhouder.
Blijf op de hoogte
Opmerkingen
Schrijf een reactie